Conclusions de la Plataforma SantCugatenca per a l’autodeterminació

Reprodueixo a continuació el document emès per la Plataforma SantCugatenca per a l’autodeterminació.

Si voleu enviar aquest article per twitter la url escurçada és: http://wp.me/pzeab-12F

Més informació: http://consultasantcugat.wordpress.com/

Nota: Anàlisis dels resultats de la consulta per la Independència a Sant Cugat del Vallès

Factors que han afectat a la participació a  consulta.

Abans d’anar a l’anàlisi quantitatiu dels resultats de la consulta per a la Independència celebrada el diumenge 13 de Desembre a Sant Cugat, hem volgut deixar constància de que qualsevol interpretació comparativa de dades hauria de tenir en compte una sèrie d’elements qualitatius que han afectat al volum total de participació de la consulta. No sabem quantificar fins a quin punt aquesta participació s’ha pogut veure afectada, però sembla evident que pels elements que es mostren a continuació, si la consulta hagués estat organitzada per la Generalitat de Catalunya, la participació hagués estat més elevada.

Anàlisis quantitatiu de la Participació

Participació Global.

En línees globals, una participació del 25,6% en una consulta es podria qualificat, com han fet diversos mitjans, d’una participació baixa. Ara bé, creiem que l’anàlisi no s’ha de quedar aquí, i hem d’analitzar els resultats de la opció del “No” i del “Si” per separat.

Participació del “No”.

Sense dubte, els poc més de 800 vots que va obtenir aquesta opció no reflecteixen la realitat de la nostre ciutat.  Aquí podem dir que l’organització de la consulta no ha pogut estimular la participació d’una part de la població.

Participació del “Si”.

Els vots a favor del “Si” van ser 14.002. Per analitzar si són molts o pocs, o si l’independentisme és rellevant a Sant Cugat, hem comparat aquests resultats amb altres eleccions celebrades a Sant Cugat als darrers anys.

Gràfica de les Eleccions i Referendums a Sant Cugat del Vallès 2003/2009

Podem destacar:

– Els vots rebuts pel “SI” són comparables als rebuts pel tripartit (PSC+ERC+ICV) rebuts a les anteriors eleccions al Parlament. El Tripartit governa per majoria al Parlament català.

– Els vots rebuts pel “SI” són superiors als rebuts pel partit guanyador a les eleccions al Parlament de Catalunya el 2006 (CiU).

– Els vots rebuts pel “SI” són superiors als rebuts per l’actual alcalde de Sant Cugat, que actualment governa amb majoria absoluta.

– Els vots rebuts pel “Si” són superior als que va rebre la Constitució Europea.

Conclusions inicials:

–          L’independentisme sembla no tenir reflectit al Parlament de Catalunya el suport que han mostrat entre els ciutadans de Sant Cugat.

Des d’una perspectiva més local, l’independentisme té més vots que els que obtè un dels més importants alcaldes de Catalunya.

Gràfica de les Eleccions al Parlament de Catalunya 2006 (Sant Cugat del Vallès) 2003/2009

D’altra banda, també hem volgut analitzar si hem estat capaços de mobilitzar el vot independentista. Aquí hem utilitzat dades del Cercle d’Estudis Sobiranistes sobre el percentatge d’independentistes que són votants de cada partit polític amb representació al Parlament de Catalunya i ho hem creuat amb els vots que aquests partits polítics van rebre a les darreres eleccions al Parlament.

Les gràfiques que es mostren a continuació indicarien que

–          L’independentisme ha crescut a la base dels diferents partits (no sabem quins)

O bé,

–          Les persones que es van abstenir a les darreres eleccions, han vingut a votar per la Independència.

Gràfica de les Eleccions al Parlament de Catalunya 2006 (Sant Cugat del Vallès) 2003/2009

TOTS > inclou la proporció de vots independentistes existent a cada partit polític segons  un informe del Cercle d’Estudis Sobiranistes i amb base dels vots registrats a les eleccions al parlament de Catalunya del 2006.

El 13-D ha superat la base de vot independentista existent a cada partit polític.

*Font: Cercle d’estudis Sobiranistes

A partir d’aquestes dades, i tenint en compte els aspectes qualitatius indicats inicialment, considerem que el 13-D a Sant Cugat va ser un èxit de participació independentista i que els resultats, lluny de ser menystinguts, haurien de ser aprofitats per a continuar avançant cap a la consecució d’aquest somni col·lectiu que és la independència de Catalunya.


Vicent Partal a Vilaweb, ho analitza i ho comenta abastament i comprensible, i rebla el clau en afirmar que al Principat de Catalunya podríem guanyar un referèndum vinculant en les condicions que vol la unió europa.

La vanguardia també en parla – el suport a la independència és superior al que diuen les xifres del 13-D – (castellà, veure en Català).

Català-Catalunya English-USA Traduir a l'Anglès. Translate to English Compartir: La TafaneraIndependènciaCatosfera|FacebookTwitterFriend Feed|googleDeliciousDiggTechnoratiredditmixxyahoolivestumbleuponsimpy

Tags: , , , ,

5.031 visualitzacions - versió en PDF

També us podria resultar interessant:

2 Responses to “Conclusions de la Plataforma SantCugatenca per a l’autodeterminació”

  1. latafanera.cat ha dit:

    Conclusions de la Plataforma SantCugatenca per a l’autodeterminació sobre el 13-D…

    Reprodueix un document de la Plataforma SantCugatenca per a l’autodeterminació amb anàlisi dels resultats de participació del 13-D a Sant Cugat. Hi ha gràfiques i comparatives amb les votacions als partits polítics en altres eleccions, a la……

  2. […] Sant Cugat les conclusions de la Plataforma SantCugatenca és que  14.000 electors van votar Sí, això vol dir […]