Tots a Perpinyà

350-anys-de-resistencia-esborrem-el-tractat-dels-pirineusEl proper 7 de novembre se celebrarà una manifestació a Perpinyà, a la Plaça Catalunya, amb el lema “esborrem el tractat dels Pirineus“.

Pel tractat dels Pirineus el rei castellà escapçà il·legalment Catalunya, violant la llei, i regalà a frança Catalunya Nord.

Els Catalans de Catalunya Nord porten 350 anys resistint. Fins l’any 1960 la majoria de persones parlaven Català.

Una política de convertir Catalunya Nord en la zona més pobre de la dominació de l’estat francès forçà molts Catalans a haver de marxar per que patien fam i pobresa.

D’aquesta manera la política genocida de cultures de l’estat francès, tan inhumana com l’espanyola forçaren l’èxode dels Catalans.

Actualment el 33% per cent de la població parla el Català encara que la majoria de persones l’entenen.

L’estat francès va ser polèmica fa no gaires mesos per la seva negativa a incloure el Català com a llengua cooficial a Catalunya Nord, i la mala imatge internacional en fou notòria. En una següent votació es va aprovar per la mínima.

Per això penso que els Catalans estem rodejats d’estats imperials i feixistes.

La darrera vegada que vaig ser a Perpinyà haguí de comprar un giny a l’fnac i tot i que els rètols eren en la nostra llengua, no vaig trobar cap treballador/a que m’atengués en Català.

Els Catalans del Nord s’han mantingut ferms tot i la repressió ferotge d’aquests 350 anys en que per exemple castigaven els nens que parlaven Català a l’escola.

Sempre plena, amb llargues cues d’espera per a poques places, i amb pocs mitjans, la Bressola, l’escola laica Catalana, duu a terme una tasca fantàstica on s’educa als vailets de manera afectuosa i se’ls ensenya a emprar la raó.

Tan és així que fins i tot francesos arribats a Catalunya Nord duen els seus nens a les nostres escoles perquè el mètode d’ensenyament és fantàstic.

La Universitat Catalana d’Estiu se celebra cada any a Catalunya Nord, des de fa 41 anys, i reuneix gent de tots els indrets on la flama és present i tracta temes culturals, històrics, i polítics de la Nació.

El que volen fer espanya i frança tractant de fer desaparèixer la nostra Cultura i la nostra Nació és un fet esgarrifós, demostra que el món és ple de gent dolenta i miserable que no s’atura davant de res per a saciar el seu afany de poder i de diners (robats), i que el feixisme segueix ben viu al segle XXI.

Per a dir no a tot això, per a dir que existim i que volem viure Lliures, en Pau i en Català i per a abraçar-nos als nostres germans Catalans del Nord…

Tots/es a Perpinyà.

Català-Catalunya English-USA Traduir a l'Anglès. Translate to English Compartir: La TafaneraIndependènciaCatosfera|FacebookTwitterFriend Feed|googleDeliciousDiggTechnoratiredditmixxyahoolivestumbleuponsimpy

Tags: , , ,

2.283 visualitzacions - versió en PDF

També us podria resultar interessant:

Comments are closed.