Truc: Suspendre el portàtil enlloc d’apagar-lo i encendre’l (Estalvi de temps)

mini-Laptop-Sony-Vaio-VgnSi vas cap amunt i cap avall amb el portàtil o el netbook i no coneixes aquesta funcionalitat probablement perds una enorme quantitat de temps encenent i apagant el portàtil.

Obre windows, tanca windows. Obre Linux, tanca Linux. Obre Mac, tanca Mac.

Hi ha dues maneres de no haver de tancar tots els programes i apagar el portàtil i així poder marxar immediatament.

La més ràpida consisteix a suspendre l’equip.

Quan es suspèn Windows o Linux l’ordinador entra en una mena de pausa. La informació es manté en memòria (i per tant gasta una petita fracció d’energia de la bateria, però molt minsa) però tots els components s’aturen.

Llavors en encendre’l, es tornen a activar els components, i continuem la feina per on la teníem.

Encendre un ordinador amb windows suposa quasi un minut, i apagar-lo el mateix, o més (Windows 7 triga menys). I a més hem de tancar tots els programes.

Quan fem entrar en suspensió l’ordinador, no cal apagar cap programa i tot continuarà per on era. Entrar en suspensió i sortir-ne suposa entre 2 i 8 segons normalment.

També podem fer hibernar l’ordinador.

Quan fem hibernar l’ordinador el que fa és copiar totes les dades de la memòria al disc dur, i s’apaga. Quan l’encenem de nou, restaura les dades a la memòria i continua per on era. En aquest cas tampoc cal tancar cap programa ja que ens deixarà continuar en el punt que érem en hibernar.

Hibernar nogensmenys tarda més que suspendre. L’avantatja és que en estat d’hibernació l’ordinador resta completament apagat i no consumeix energia.

Haig d’advertir que en alguna ocasió pot ser que l’ordinador falli en el procés de sortir de la suspensió o de la hibernació i s’iniciï el nostre sistema operatiu. Per tant és molt recomanable guardar sempre les dades abans.

Jo suspenc l’ordinador moltes vegades cada dia i potser tinc problemes una de cada 50 vegades. Problemes, val a dir, que m’estalviaria si reiniciés l’ordinador alguna vegada. ;)

De fet com a bona pràctica recomano anar guardant el nostre progrés en qualsevol programa cada dos minuts, a no ser que el programa tardi molt a guardar el canvis i per tant ho fem amb menys regularitat.

La majoria de portàtils entren en suspensió si treballant amb bateria simplement tanquem la tapa.

Per a continuar només cap obrir la tapa de nou o bé prémer el botó d’encendre.

També es pot suspendre i hivernar mitjançant el menú de Windows, Linux, i Mac. En la imatge el menú de windows 7 en castellà.

suspendre-windows7-colonial

Un altre punt a favor és que encendre i apagar l’ordinador consumeix força bateria (el disc dur treballa molt), mentre que mantenir en suspensió l’ordinador 3 hores pràcticament no comporta consum energètic.


Trasllado els dubtes que m’heu fet arribar:

Maria Dolors P.: Tinc un dubte amb això… jo em pensava que si hi havia molt moviment (com en un trasllat dins una bossa) el disc dur quedava més protegit si l’ordinador estava totalment apagat… no és així, doncs?
Carles: Tens raó només en part: l’ordinador no ha d’estar encès mentre el trasllades.
Però la suspensió l’apaga a tots els efectes, només que es manté un petit voltatge a la memòria RAM per a que no perdi les dades. El disc dur està apagat, el processador també…

El pots traslladar tranquil·la en estat de suspensió o hibernat. :-)

Català-Catalunya English-USA Traduir a l'Anglès. Translate to English Compartir: La TafaneraIndependènciaCatosfera|FacebookTwitterFriend Feed|googleDeliciousDiggTechnoratiredditmixxyahoolivestumbleuponsimpy

Tags: , , , , ,

4.139 visualitzacions - versió en PDF

També us podria resultar interessant:

7 Responses to “Truc: Suspendre el portàtil enlloc d’apagar-lo i encendre’l (Estalvi de temps)”

 1. JoTGi ha dit:

  A mi la opció de “Suspendre” m’apareix sense poder-la clicar. Saps per què pot ser?

 2. […] This post was Twitted by asolepascual […]

 3. Carles ha dit:

  Hola Jordi,

  Necessitaria saber més informació:
  – és un netbook
  – té Linux o windows?
  – Tens activat el swap o desactivat (si és un linux)

  :-)

 4. JoTGi ha dit:

  Hola Carles,
  És un sobretaula DELL que venia amb Windows Vista 64 bits. Vaig formatejar i ara hi tinc instal·lat el Windows 7 Ultimate amb un Linux Ubuntu (que ara mateix no faig servir). Quan em referia a la opció Suspendre ho feia pel Windows 7, que és el que ens mostres a la imatge. Tinc el mateix menú, però la opció Suspendre es veu en gris, desactivada.

  Gràcies pel teu interés. Tampoc t’hi capfiquis molt si no saps què pot ser, no cal que hi perdis el temps :)

 5. Carles ha dit:

  Hola Jordi,

  Per a anar descartant coses. Empres 32 o 64 bit?.
  Important: tens el disc dur encriptat?. Alguns sistemes d’encriptació poden corrompre les dades si se suspèn l’equip, així que desactiven l’opció.

  Estàs al dia d’actualitzacions?. Jo només instal·lar vaig haver d’instal·lar un munt d’actualitzacions.
  Li has instal·lat alguns controladors addicionals que en realitat eren per a vista?.

  Si empres la Release Candidate (RC) té problemes reconeguts amb l’opció de suspendre.

 6. JoTGi ha dit:

  Gràcies Carles,
  He fet totes les actualitzacions (feia pocs dies que tenia el W7 i no n’havia fet cap) i ara ja apareix la opció de suspendre. No m’apareix la opció d’Hibernar, per això… és curiós xD

 7. Carles ha dit:

  :-)
  De res Jordi!!!.
  Només instal·lar Windows 7 ja hi ha actualitzacions, i força!, esperant. :-)

  Em sembla recordar que Hibernar es pot desactivar, però sospito que no tens espai en disc?. :-)
  Hibernar necessita com a mínim la mateixa quantitat de RAM que tinguis. Si tens 4 GB, tindràs un fitxer a l’arrel d’aquesta mida o similar. :-)