Xavier Sala i Martin a tv3: sobre la llibertat per a manifestar-se, sobre la crisi i sobre el Barça

El catedràtic de la universitat de Colúmbia, Nova York Estats, Units, Xavier Sala i Martin és entrevistat a tv3 i parla sobre la crisi a Catalunya, a l’estat espanyol, i breument, a l’inici, sobre el dret de tothom a manifestar-se pacíficament i a que no els prohibeixin els seus partits polítics i acaba parlant del Barça.

Comenta com l’estat espanyol podria ser expulsat de l’euro.

Ho desenvolupo

Això no vol dir ser expulsat d’Europa, sinó que hi ha uns criteris de convergència que s’han de satisfer per a tenir dret a formar part dels països amb l’euro. Com espanya té un dèficit terrible i no compleix els criteris (de fet per tal d’entrar a l’euro ja van fer trampes), és possible que sigui expulsada de l’euro i hagi de recuperar la pesseta.

Això no seria bo per diversos motius, però un de gros és que els ministres espanyols, si tinguessin moneda pròpia, devaluarien la moneda (fer baixar el valor per a que valgui menys respecte a les altres monedes i comprar productes fets a Catalunya o a espanya sigui més barat, així que s’incrementa el turisme puig és barat estiuejar a Catalunya respecte l’euro o el dòlar) i això ens empobriria encara més, perquè tot el que s’importa, tot el que es compra a un estat amb una altra moneda, com ordinadors o telèfons, costaria molt més. l’estat espanyol importa mooooooolt més del que exporta. Catalunya exporta el 35% de la seva producció a espanya, i la resta a Europa, Xina, i la resta del món.

El mecanisme típic per a devaluar la moneda és imprimir bitllets. Això vol dir que el banc central espanyol crearia més i més pessetes, perquè així el govern espanyol tindria més diners per a gastar. I com sabem que els governants socialistes espanyols, són addictes a la despesa, són ionquis de subsidiar (jo li’n dic comprar vots) s’imprimirien pessetes sense aturador.

A més això fa més i més pobres als estalviadors, perquè si tens 100.000 pessetes al banc, i el govern espanyol imprimeix pessetes, les teves 100.000 pessetes ja no valdran el mateix que ahir, valdran menys, puig podràs comprar menys coses que es porten dels països desenvolupats.

A més això comporta una pujada de preus perquè la benzina, o el tabac, o l’alcohol que s’importen, ara costen més pessetes de portar (si abans 1.000 pessetes valien 6 euros, i després de devaluar amb 1.000 pessetes compres, o et donen a canvi, 5 euros, llavors tot el que compres en euros puja per força. Per exemple, el que abans compraves a 1.000 pessetes = 6 €, després de la devaluació o pèrdua de valor de la pesseta, passes a comprar-ho a 1.200 pessetes = 6 €)

Si els Catalans ens independitzem, tot això que ens estalviarem.

Xavier Sala i Martin comenta el problema que representa la baixa productivitat a l’estat espanyol, i a la baixa qualitat de la formació de la mà d’obra.

Xavier Sala i Martin és fundador d’umbele: un futur per a Àfrica, i és considerat el major expert del món sobre creixement econòmic. És autor del llibre més venut sobre la matèria: Economic growth, i un ferm defensor del liberalisme (libertarianism en anglès), concepte poc conegut i sempre desprestigiat pels socialistes salvatges, que ha donat a conèixer molt al nostre país. Recomano el seu llibre Economia liberal per a no economistes i no liberals.

Tinc el goig de conèixer-lo en persona, i penso que és una gran persona, i una autoritat en matèria econòmica.

Català-Catalunya English-USA Traduir a l'Anglès. Translate to English Compartir: La TafaneraIndependènciaCatosfera|FacebookTwitterFriend Feed|googleDeliciousDiggTechnoratiredditmixxyahoolivestumbleuponsimpy

Tags: ,

2.077 visualitzacions - versió en PDF

Comments are closed.